groentes fermenteren zuurkool kimchi honing wijn mede

Fermenteren Kool , Zuurkool & Kimchi | Honing Wijn Mede Maken | Recept

Onlangs deed ik een workshop Fermenteren , hier leerde ik de basis van Fermenteren.
Het is super handig om dit te weten, vooral als je net zo graag als ik voedsel verspilling wilt tegengaan.
Heb je teveel kool liggen, of andere groentes en geen plek in de vriezer? Maak er dan een lekker zuur van!

Ook leerde ik hoe je heel simpel Honing Wijn Mede kan maken.

In mijn vlog zie je precies stap voor stap de werkwijze.
In deze blog vind je de recepten, veel plezier met het bereiden van je eigen groentes in zuur
en met het maken van je eigen wijn.

De workshop werd gegeven door Budgetkring de Bilt bij Mens de Bilt.

 

Recept Zuurkool

Een halve Kool ( maakt niet uit wat voor soort kool )
1,5 theelepel zout

Snijd de kool, kneed de kool met het zout totdat er vocht vrij komt,
stop alles samen in 1 pot, dek af met een groter stuk kool.

Gereed na 2 tot 4 weken, maar is ook al eerder eetbaar, alleen minder zuur.
Elke 4-5 dagen de pot ontluchten.

Recept Kimchi achtig zuur

( Ik weet dat dit niet de echte manier is om kimchi te maken, maar dit gaat sneller en makkelijker )
Kwart Spitskool of Chinese kool
halve wortel
halve rode peper ( met zaden is scherper )
2 tenen knoflook
1 theelepel zout per pot
Water totdat alles onder staat

Elke 4-5 dagen de pot ontluchten.
Eetbaar al na 1 dag, maar heeft meer smaak met 2/4 weken.

Snijd alles in stukjes en doe het samen in een pot, voeg zout en water toe.

Basis Recept fermenteren

Voor 1 pot groentes ongeveer 1 theelepel zout, aanvullen met water tot het onder staat.
Altijd je potten ontluchten, het kan ook in een plastic bak.

Recept Honing Wijn Mede ( Zonder gist )

1 deel koud geslingerde honing ( rauwe honing ) 4 delen water
Elke dag roeren tot dat er geen bubbels meer uit komen ( na ongeveer 1 tot 3 weken )
De fles kan je afsluiten met een plastic zakje en elastiek om te hoge druk in de fles te voorkomen
en de inhoud schoon te houden.
Nu heb je 5% alcohol , om het verder te laten gaan zou je nog een waterslot op een
fles kunnen zetten.

Volg mij op Instagram en Youtube om te zien wat wij allemaal doen.

2 Comments

  • love spells september 20, 2017 at 02:52

    Hi there,I log on to your blogs named “Fermenteren Kool , Zuurkool & Kimchi | Honing Wijn Mede Maken | Recept ~ LeylaFashion” daily.Your story-telling style is witty, keep doing what you’re doing! And you can look our website about love spells.

    Reply
    • LeylaFashion september 20, 2017 at 10:48

      thanks

      Reply

Leave a Comment